Vyhledat

Vydavatelé audioknih mohou žádat o dotaci

Ministerstvo kultury České republiky - logo

Pro rok 2024 bylo Ministerstvem kultury České republiky poprvé vypsáno dotační řízení, zaměřené na podporu audioknih. Obdobný program je vyhlášen také pro nadcházející rok 2025. Žádosti mohou zájemci podávat od 1 října s uzávěrkou 15. listopadu 2024.

Audiokniha

Program nese název Podpora vydávání neperiodických publikací – audioknihy pro rok 2025 a jeho cílem je poskytnout finanční prostředky na realizaci veřejně prospěšných a nekomerčních projektů. Do výběrového dotačního řízení mohou své projekty přihlašovat fyzické a právnické osoby (s výjimkou státních příspěvkových organizací zřizovaných Ministerstvem kultury). Dotace budou poskytnuty pouze na podporu neziskových projektů realizovaných v České republice, ale které vykazují příjmy z prodeje, proto se výzva logicky nevztahuje na neprodejné audioknihy. Žádat o dotaci se podává na projekt ve stádiu přípravy s dokončením do 31. 12. 2025. Dotace jsou poskytovány do výše propočítané ztráty, nejvýše však do 50 % celkových nákladů na projekt.

„Záměrem této výzvy je podpořit nekomerční projekty a motivovat vydavatele audioknih k vydávání náročnějších děl. Oceňován bude tvůrčí přístup i to, zda má nahrávka nadstandardní přínos pro obor. Odborná komise přihlíží k tomu, jak přihlášení vydavatelé pracují s možnostmi audiovizuální techniky,“ popsala záměr Olga Pavlova z odboru literatury a knihoven Ministerstva kultury. Zároveň upozornila, že oproti loňsku došlo také k dílčím změnám. „Letos již není požadováno, aby byl přihlášený projekt vydán na fyzickém nosiči. Postačí tedy nahrávka v digitální podobě,“ dodala.

Jak mohou zájemci žádost podat? Projekty zpracované podle níže uvedených podmínek musí být nejprve zaevidovány v elektronickém systému Jednotného dotačního portálu Ministerstva financí a poté zaslány Ministerstvu kultury datovou schránkou. Žádost musí splňovat předepsané náležitosti, mezi něž patří mimo jiné rozpočet projektu s rozpisem nákladů, popis záměru dle doporučené struktury, odborný posudek nezávislého hodnotitele a kopie licenčních smluv s držiteli autorských práv k původní předloze.

Přihlašovatelé mohou své audioknihy přihlásit do jednoho ze tří tematických okruhů (v každém z nich lze přihlásit maximálně dva projekty):

  • Starší a klasická česká literatura s datem vydání původní předlohy před rokem 1989
  • Současná česká literatura s datem vydání původní předlohy po roce 1989
  • Původní česká literatura pro děti a mládež

Podané žádosti budou hodnoceny ve dvou kolech. V prvním kole Odbor umění, knihoven a kreativních odvětví provede kontrolu doručených žádostí z hlediska formálních náležitostí a prověří, zda daný projekt odpovídá podmínkám dotačního řízení. Žádosti, které nesplní některou z výše uvedených náležitostí, nebudou předloženy odborné komisi k posouzení a hodnocení, nýbrž budou předloženy pouze ve formě seznamu s uvedením důvodů vyřazení. Výsledky prvního kola včetně seznamu vyřazených titulů dotačního řízení budou zveřejněny na webových stánkách Ministerstva kultury do 31. 12. 2024.

V rámci druhého kola budou žádosti zařazené do výběrového dotačního řízení posouzeny a hodnoceny odbornou komisí dle následujících kritérií:

  • Přínos pro obor: umělecká či odborná kvalita původního díla, dramatizace a zpracování předlohy, zpracování předlohy apod. (50 %)
  • Naplnění dotačního okruhu, kreativita, nadregionální význam, přínos z hlediska zachování a rozvíjení umělecké různorodosti (10 %)
  • Obsahové a formální zpracování projektu: jasná formulace obsahu a cíle, dostatečné podklady k posouzení projektu, reálnost realizace projektu (10 %)
  • Ekonomické ukazatele: přiměřenost nákladů a požadavku na dotaci, zajištění příjmů či vícezdrojového financování, plánovaná výše honorářů, posouzení prodejnosti titulu do 1 roku od vydání (30%)

Kompletní informace o podpoře audioknih naleznete na stránkách Ministerstva kultury https://mk.gov.cz/podpora-audioknih. Případné dotazy směřujte na pověřenou osobu Ministerstva kultury Olgu Pavlovu, a to prostřednictvím e-mailu Olga.Pavlova@mk.gov.cz.

banner 1200x150

Datum: 

Autor: 

Dále vás může zajímat

Hlasování pro audioknihu začalo
Zprávy

Hlasování pro audioknihu začalo

Stejně jako loni, mohou i letos své sympatie audioknihám vyjádřit všichni posluchači. Na stránkách www.audiokniharoku.cz právě začalo hlasování veřejnosti Cena posluchačů - Audiokniha roku. Svým ...
Číst dál →
Audioknihy.net a naposlech.cz společně
Zprávy

Audioknihy.net a naposlech.cz společně

Sentimentální ohlédnutí za projektem, který nás chytil za srdce a padla mu za oběť většina našeho volného času posledních pěti let.
Číst dál →
Walker & Volf 2015
Zprávy

Walker & Volf 2015

Pánové z Walker & Volf odhalili své vydavatelské plány pro tento rok. Mnoho posluchačů a žánrových fanoušků jistě potěší, že vedle klasických dlouhých audioknih hodlá ...
Číst dál →
Bohové Gothamu
Zprávy

Historická detektivka z New Yorku

OneHotBook vydává ve zvukové podobě román Lyndsay Fayeové Bohové Gothamu, který měl u nás svou knižní premiéru loni v říjnu. Téměř dvanáct a půl hodiny dlouhou ...
Číst dál →
banner 300x480
banner 300x300

O autorovi

Přejít nahoru